Migrantenkerken

Zaterdagmiddag woonde ik een kerkdienst bij van de Ghanese kerk. Er was veel belangstelling, ondanks het weer dat uitnodigde naar het strand te gaan. Wat opvalt, is dat de sfeer in een migrantenkerk veel meer ontspannen is dan in onze traditionele kerkdiensten.

Men loopt in een migrantenkerk in en uit. Af en toe worden flesjes water uitgedeeld, wordt een huilende baby van een schone luier voorzien en worden door allerlei bezoekers foto┬┤s gemaakt van het feestelijke gebeuren.

De orde van dienst, zoals dat in mijn kerk wordt genoemd, alleen het woord al straalt een zekere afstand uit, geeft een scherpe rolverdeling tussen voorganger en de bezoekers van de kerkdienst.

Een eigentijdser religieuze bijeenkomst met meer mogelijkheid jezelf te zijn werkt wellicht vruchtbaarder. In elk geval is het aantal migrantenkerken in Den Haag zo omvangrijk zodat zij de achteruitgang van de traditionele kerken ruimschoots compenseren. We kunnen er een voorbeeld aan nemen

Dat geldt overigens voor meer dingen die wij van migranten kunnen leren.

Reacties zijn momenteel geblokkeerd

Pagina’s
Archief